Посланиците на 10 западни държави в Турция, сред които САЩ и

...
Посланиците на 10 западни държави в Турция, сред които САЩ и
Коментари Харесай

Ердоган гони посланиците на САЩ и още 9 страни

Посланиците на 10 западни страни в Турция, измежду които Съединени американски щати и Германия, бяха оповестени за " личност нон грата " и са на крачка от експулсиране от страната, оповестиха международните организации. Президентът Реджеп Ердоган ги уточни с пръст поради декларация в отбрана на опозиционния деятел и човеколюбец Осман Кавала. " Наредих на нашия външен министър да разгласи тези 10 посланици за личност нон грата допустимо най-скоро ", съобщи той.

Ердоган не е прецизирал по кое време ще бъде приложена мярката, само че сподели, че дипломатите би трябвало да " познават и схващат Турция ". " Ако не я познават, още същия ден би трябвало да изоставен ", добави президентът и обвини посланиците в " недобросъвестност ". 

Осман Кавала е в пандиза от 2017 година, откакто бе упрекнат във финансиране на антиправителствените митинги през 2013-а и за присъединяване в провален прелом през 2016 година (той отрича). Миналата година Кавала беше оневинен по обвиняванията, свързани с митингите, само че през 2021-ва решението на съда беше отхвърлено и комбинирано с други обвинявания по отношение на преврата. В последна сметка предприемачът е от 4 години в пандиза без присъда. Европейският съд за правата на индивида също изиска неговото освобождение, само че без резултат. На 17 септември Съветът на Европа насочи към Турция финално предизвестие да освободи 64-годишния деятел.

По-рано тази седмица посланиците на Съединени американски щати, Германия, Канада, Дания, Финландия, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Нова Зеландия излязоха с обща позиция, в която желаят бързо разрешаване на случая с гражданския деятел. Във вторник те бяха привикани в турското Външно министерство, което съобщи, че това е " безконтролно " мнение. 

Осман Кавала е прочут със своята поддръжка за културата и планове, свързани с правата на малцинствата. Ердоган го упреква, че е " турският клон " на американския милиардер и човеколюбец Джордж Сорос.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР